2012. január 29., vasárnap

Mi van a dobozban?

Mi az, amit megkapunk a géppel és mi az, amire még költenünk kell? A fényképezőgép mellé általában kapunk egy garnitúra elemet ( ha ceruza elemmel működik ), vagy egy akkumulátort és töltőt, ha egyedi akkuja van. Az USB adatkábelt még nem spórolják ki, sőt általában, ha a masina képes TV-n is megjeleníteni a képeket, videókat, akkor az ehhez szükséges kábelt is mellékelik. Kisebb fényképezőgéphez csuklószíj, a nagyobbakhoz nyakpánt jár. Előfordulhat, hogy kapunk napellenzőt is a géphez, ennek szabadtéren fotózva sokszor hasznát vesszük.

Többnyire kapunk valamilyen szoftvert is, amivel a képek számítógépre töltése, rendezése, alapvető korrekciója elvégezhető. A magyar nyelvű használati utasítás minden belföldön forgalmazott géphez jár, ragaszkodjunk hozzá. Előfordulhat ( mint a vizsgált masinánál is ), hogy a papír alapú kézikönyv csak a legalapvetőbb instrukciókat tartalmazza, a részletes használati utasítás a mellékelt lemezen található. Az elektronikus kézikönyv olvasásához általában az ingyenes Adobe Reader nevű programra van szükség, ha nincs feltelepítve a gépünkre, a fotómasinához mellékelt CD-n többnyire megtalálható, ha mégsem, letölthető innen: http://www.adobe.com/hu/downloads/.

Memóriakártyát többnyire nem kapunk. Egyes fényképezőgépek rendelkeznek beépített memóriával, de az annyira kicsi, hogy nagyon hasznát nem vesszük ( a példánkban vizsgált gép belső memóriájában - jó esetben - négy nagy felbontású fénykép fér el ). Nem érdemes a kapható legnagyobb kapacitású kártyákra költenünk. Drágák és a nagy hely arra ösztönöz, hogy ritkán töltsük le a képeket a számítógépre. Márpedig a memóriakártya is olyan, mint bármi más - ha elromolhat, el is romlik. Ha egy fél évnyi szorgos fotózás eredménye válna semmivé egy tönkrement nagy kapacitású kártya miatt, valószínűleg nem örvendeznénk. Egy 2 vagy 4 GB-os ( gigabájtos) kártyára több száz normál kép elfér, ez a legtöbbször elegendő. A fényképeink biztonságos tárolására még majd később visszatérünk.

Ha AA ( ceruza ) elemmel működik a választott készülékünk, célszerű mielőbb beszerezni egy garnitúra akkut és töltőt, jelentős költségtől kíméljük meg vele magunkat. Néhány százszor biztosan újratölthetőek, ha jól bánunk velük, évekig használhatóak.  ( Most kellett selejteznem olyan akkukat, amiket még 2007-ben kezdtem használni. Több, mint négy évig működtek. Ez idő alatt elemre sokkal többet kellett volna költenem. )

Amennyiben sokat hurcoljuk magunkkal a fényképezőgépet, idővel célszerű beszerezni egy tokot-táskát-hátizsákot ( a gép méretétől és a szállítani kívánt felszerelés mennyiségétől függően ).

A következő bejegyzésben átnézzük a fényképezőgép alapvető beállításait, melyeket az első üzembe helyezéskor el kell végezni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése