2012. február 4., szombat

Ha egyet ismersz, ismered mindet... :) ( 6. rész )

Eljött a várva várt pillanat, a gépet kicsomagoltuk, elemet-akkut és a memóriakártyát beletettük ( ha nem egyértelmű, hogyan kell, mindenképpen nézzük meg a használati útmutatóban ), remegő kézzel bekapcsoljuk, és... eljött az ideje, hogy megtegyük az alapvető beállításokat :).

A négy irányba dönthető tárcsával lépkedhetünk a menüben, a középső kerek gombbal nyugtázzuk a beállítást
A masina először a dátumot és az időt kérdezi meg. Ezt célszerű pontosan beállítani, így a fényképekkel mindig a készítés pontos időpontja tárolódik el. Mivel itt még angolul érdeklődik, a dátum formátumnál a Y-M-D az Év-Hónap-Nap stílusú dátumozást jelenti, nekünk ez pont megfelelő.

Az oldalsó nyilakkal válthatunk a beállítandó adatok között ( pl. év, hónap, nap stb. ), a a fel-le iránnyal az értékeket változtathatjuk meg ( pl. 2010, 2011, 2012... ). Az AM a délelőtti a PM a délutáni órákat jelöli.
Ahhoz, hogy a beállításokat elfogadja, a menüben a nyilakkal le kell mozogni az OK feliratú gombra, és ott nyugtázni a bevitel a középső kerek gombbal.

Szerencsére a legtöbb gyártó veszi a fáradtságot, és a magyar nyelv használatára is felkészíti a gépet, de ezt be is kell állítanunk rajta:

A "Language Setting" menüponttal választhatjuk ki a használni kívánt nyelvet
Egy futó pillantást vessünk az energiatakarékossági beállításokra is, amennyire lehet, spóroljunk vele.

Mindenképpen érdemes bekapcsolni a rácsvonalakat. Ezen a Sony masinán a menüben tudjuk elvégezni, van olyan készülék is, ahol a Display gombbal kapcsolhatjuk.

Kapcsoljuk be a rácsvonalat, sokat segít a használata

A bekapcsolt rácsvonalak - nagyon hasznos segítséget nyújtanak
A rácsvonalak vízszintesen és függőlegesen is három egyenlő részre osztják a képet. Táj és épületfotózáskor segítenek pozicionálni, hogy ne ferde horizontot vagy tornyot fotózzunk ( hacsak nem gyárilag olyan, mint a pisai ). Azokat a képeket látjuk szépnek, amelyek megfelelnek az aranymetszés szabályainak ( az aranymetszésről bővebben olvashatunk itt: http://hu.wikipedia.org/wiki/Aranymetsz%C3%A9s ). Ha a képünk hangsúlyos elemét valamelyik csomópontra helyezzük, megközelítőleg megfelelő lesz az aranymetszésnek. A képkompozícióval majd később még többet is foglalkozunk :).

Szolnok, -9 celsius fok, szitáló hóesés - a frizura még mindig tart... Hopp, ez nem a reklám helye :D. Szóval a szobor feje kb. a metszésponton, a tekintet irányában van hely a képen: nagyjából megfelelő kompozíció. Kevésbé hideg időben azért kerestem volna olyan beállítást is, ahol nem a szobor fejéből nő ki a faág :D. Parkoló autók közelében fényképezőgéppel mutatkozni nem egy életbiztosítás. :)
Következő beállítási lehetőség a digitális zoom működési módja. Legyen kikapcsolva. A digitális zoom nem csinál mást, mint szoftveresen belenagyít a képbe.

Digitális zoom - kapcsoljuk ki és felejtsük el :)
Ezen a masinán a vörös szem hatás csökkentést a menüben állíthatjuk, nem a gyorsgombon :(. Működhet automatikusan, ilyenkor az arcfelismerés funkció aktiválja, lehet mindig bekapcsolva, illetve le is tilthatjuk.

Kár, hogy nem a vaku üzemmódoknál állítható :(
Ezek voltak a legfontosabb kezdeti beállítások. Lassan már fotózni is kellene, hamarosan neki is látunk :).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése