2012. január 22., vasárnap

Ha egyet ismersz, ismered mindet... :) (2. rész)

Nézzük meg közelebbről az objektív feliratait:
  • 3x Optical Zoom
  • 3,1-5,6/6,2-18,6.
Kell hozzá egy kis (nagyon pongyola :) ) elméleti alapozás. A gyűjtőlencsére párhuzamosan érkező fénysugarak a lencse túlsó oldalán egy pontban találkoznak. A gyújtótávolság a lencse és a fénysugarak metszéspontja közötti távolság. Egy fényképezőgép objektíve több lencséből áll, azonban viselkedését tekintve hasonló, mint egyetlen gyűjtőlencse, így jellemezhető egy adott gyújtótávolsággal. A legtöbb digitális fényképezőgép változtatható gyújtótávolságú objektívvel rendelkezik. A bemutatott fényképezőgépen ez 6,2 mm-től 18,6 mm-ig tart, ez a használható gyújtótávolság tartomány (általában így jelölik: f = 6,2-18,6 mm). Ha a legnagyobb elérhető gyújtótávolságot elosztjuk a legkisebbel, megkapjuk a zoomátfogást: 18,6/6,2 = 3. Ahhoz, hogy a különböző konstrukciójú, eltérő szenzorméretű gépek összehasonlíthatóak legyenek, a gyújtótávolságokat meg szokták adni a 35 mm-es filmes fényképezőgépre átszámított értéken is, esetünkben ez 35-105 mm (ez a 35 mm-es induló érték nem számít különösebben jónak, ha gépvásárlás előtt állunk, figyeljünk oda, kaphatóak 26-28 mm-től induló gépek is).

Kisebb gyújtótávolságnál nagyobb a látószög, a fényképezőgép a téma nagyobb részét tudja megörökíteni, nagyobbnál a látószög csökken, viszont a tárgyat felnagyítja ("közelebb hozza"). A gyújtótávolság változtatását hívjuk zoomolásnak.
Szemléltetve:

Malacka az olajszűrőn :D - nagylátószög, a legkisebb használható gyújtótávolság


Malacka közelről :), kihasználva a teljes 3x-os zoomot - tele, a legnagyobb használható gyújtótávolság
A fényképezőgép zoomkapcsolója a W (Wide) a nagylátószög, a T (Tele) a zoom, a W gomb megnyomásával csökkentjük a fókusztávolságot, a látószög nő, a téma "távolodik", a T gomb növeli a fókusztávolságot, a látószög csökken, a téma "közeledik"

Az objektíven keresztül az érzékelőre jutó fény mennyiségét a rekesznyílás (blende) mérete határozza meg. Tiszta sor, nagyobb nyílás = több fény, szűkebb nyílás = kevesebb fény. A 3,1-5,6 felirat a legnagyobb használható blendeméretre utal (változtatható gyújtótávolságú objektívnél több értéket is meg szoktak adni, példánkban a rekesz f/3,1 a legkisebb, f/5,6 a legnagyobb gyújtótávolságnál). Szokásos jelölése például f/3,1, ez azt jelenti hogy a blende mérete = fókusztávolság/3,1.  Kicsit zavaró, hogy a kisebb szám nagyobb, a nagyobb szám kisebb rekesznyílást jelez, de idővel meg lehet szokni :)

Egy régi szovjet fényképezőgép segítségével megpróbálom szemléltetni is:

Zárt rekesz, ilyenkor nem jut be fény a fényképezőgépbe
Tág rekesz - alacsony f/ szám - sok fény jut be a gépbe
Szűk rekesz - magas f/ szám - kevés a bejutó fény



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése