2012. január 18., szerda

Ha egyet ismersz, ismered mindet... :) (1. rész)

Ezt mondjuk kicsit eltúloztam. A lényeg az, hogy mivel a fényképezőgépek mind fényképek készítésére szolgálnak, nagyjából ugyanazokat a funkciókat kell ellátniuk. Az adott gépen a gombok elhelyezkedése, a menü felépítése, a teljes kialakítás persze egészen más lehet, de ha tudjuk, általában mit kell tudnia egy gépnek, némi keresgélés után biztosan boldogulni fogunk :).
A bemutatáshoz egy belépő szintű kompakt masinát használok, becsületes neve Sony Cyber-shot DSC-S2000, mivel ez van kéznél.


Be- és kikapcsolni a felső részén lévő kerek gombbal kell, mellette található egy jelzőfény a bekapcsolt állapot jelzésére. Ha a bekapcsolt fényképezőgéppel semmilyen műveletet nem végzünk néhány percig, az elemek kímélése miatt kikapcsol. Többnyire ilyenkor elég az exponálógombot megnyomni, hogy újra feléledjen, de előfordulhat olyan modell is, melyet ismét be kell kapcsolni.

A felső részen található még az exponálógomb. Ha fényképet szeretnénk készíteni, először félig nyomjuk le, ekkor a masina fókuszál, ha sikerült, megváltozik a fókuszkeret, illetve csippanthat is, ha nincsenek letiltva a hangok. Ekkor nyomjuk csak le teljesen az exponálógombot, hogy elkészüljön a fotó.

Az objektív felett helyezkedik a beépített vaku. Ez maximum 2-3 méterig képes megvilágítani a témát. Ha nem szeretnénk sok piros szemet a fotóinkon, kapcsoljuk be a vaku vörösszem-csökkentő módját. Ilyenkor a felvétel elkészítése előtt néhány elővillanást végez a gép. Ha vakuznunk kell, valószínű kevés a fény, a szemeken a pupillák kitágulnak. A vörös szemeket a retinán lévő vérerekről visszaverődő villanófény okozza. Az elővillanások miatt a pupillák összehúzódnak, csökkentve ezt a hatást. Ha mégis maradt a fotón néhány vörös szem, majd megtanuljuk, hogyan kell eltávolítani :). Egy apróságot majd elfelejtettem, ügyeljünk rá, hogy ne takarjuk el a vakut a működés közben :).

Az objektív mellett találhatjuk még a mikrofont, a videofelvételhez hangot is rögzít a gép, valamint az önkioldó működését jelző fényt. Az önkioldó segítségével nem az exponálógomb lenyomásakor készül el a kép, hanem 2 vagy 10 másodperccel később, beállítástól függően. Így még van időnk odaszaladni a gép elé, hogy mi is rajta lehessünk a felvételen :).

Mára azt hiszem ennyi elég, az objektíven lévő feliratok értelmezése egy egész bejegyzést megtölt majd. Folyt. köv. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése