2012. január 24., kedd

Ha egyet ismersz, ismered mindet... :) (3. rész)

Az előző bejegyzésben megismertük a pixel fogalmát. A "mega" előtag a milliós szorzóra utal, így a masina elején lévő 10,1 megapixel azt jelenti, hogy szenzoron 10.100.000 egyedi érzékelő van. A 3648 x 2736 képméret a 10 megapixeles képre értendő. Tud még néhány kisebb felbontást is, a legkisebb rögzíthető állókép 640x480 képpont.

Egy gyakorlati tanács: ha sokat fényképezünk, ne legyünk restek utána leszedni az elkészült képeket a gépünk memóriakártyájáról. Ne járjunk úgy, mint egyik kedves ismerősöm, aki kénytelen volt egy egész rendezvényt 640x480-as képmérettel végigfotózni, mert eléggé helyszűkében volt a kártyán. Ezek a képek még számítógépen való megtekintésre is kicsik...

Ma már a legtöbb fényképezőgép képes mozgókép rögzítésére is. A szemléltető eszköznek választott gép kétféle méretben ( 640x480 vagy 320x240 ) tud 30 képet rögzíteni másodpercenként.

Az előlapon még négy funkciót reklámoznak:
  • Intelligent Auto ( intelligens automata mód ) - ha nem akarunk nagyon belemélyedni a gép kezelésébe, akkor ez maga a fotós nirvána. A gép felismeri a témát, megfelelően beállítja magát, nekünk csak az exponálógombot kell nyomkodni, és készülnek a jobbnál-jobb képek. Elméletben. Gyakorlatban amikor próbálgattam a gépet a hajam az égnek állt, mikor egy tájkép után közeli ( makro ) fényképet akartam készíteni egy növényről. Ha kapcsolható lett volna, fél pillanat, és kész vagyok, így percekig kellet vele küzdeni, hogy jöjjön már rá, hogy most nem a távoli hegyeket, hanem a közeli gyomot kell fényképezni. Azért többnyire nem ennyire rossz a helyzet, a legtöbb gépet kézzel is lehet makro módba kapcsolni.
  • Smile Shutter ( mosolyérzékelés ) - ha mosolyt érzékel, exponál. Beállítható, hogy fél-, normál vagy széles mosolyra készítse el a képet. Ezzel és a következő arcfelismerés funkcióval egész jól el lehet szórakozni filmnézés közben. A masina szorgosan keresi az arcokat, ha megleli, bekeretezi, és ha valaki elmosolyodik, exponál is egyből :D.
  • Face Detection ( arcfelismerés ) - ha be van kapcsolva, és arcot érzékel a képmezőben, beállít mindent ( még a vörösszem-jelenség csökkentő vakumódot is ). 
  • SteadyShot ( rázkódásvédelem ) - gyenge fényviszonyok mellett, vagy távolra zoomolva segít ( -ene ) éles, bemozdulásmentes képet készíteni. Sajna ebben a belépőszintű masinában nem optikai, csak szoftveres rázkódásvédelmi megoldás van.

Ezzel végeztünk is a gép felső és első részével :D. A következőkben valamelyik másik oldalával folytatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése