2012. január 24., kedd

Ha egyet ismersz, ismered mindet... :) (4.rész)

Most egy viszonylag könnyű és gyors rész következik. A fényképezőgép oldalán található egy csatlakozó, mely a számítógéppel való összakapcsolására szolgál. Ez az egyik módszer a képeink átvitelére, a másik pedig az, hogy a memóriakártyát vesszük ki, és kártyaolvasón keresztül töltjük át a képeket. ( Később még alaposan megnézzük ezeket is. :) )

A gép oldalán lévő USB csatlakozó. Előfordulhat hogy fedél vagy gumidugó mögött helyezik el.

A szükséges adatkábelt mellékelni szokták a készülékhez, szerencsére ezen még nem spórolnak a gyártók.

USB adatkábel a képek átviteléhez

Az összekapcsolásnál túl sok mindent elrontani nem lehet. A fényképezőgépet kikapcsolt állapotban csatlakoztassuk a számítógéphez, utána kapcsoljuk csak be. Tudom, hogy triviális, de már többször szembesültem vele, hogy nem figyelnek rá, ezért említem csak meg, a számítógépen a hálózati kártya RJ-45-ös csatlakozója épp olyan széles, mint az USB kábelé, de jóval magasabb. Oda hiába tesszük az adatkábelt :).

Tovább is mehetünk a masina aljára ( a hátoldalon nagyon sok minden van, azt majd később nézzük át :D ).

A fényképezőgép alsó része nyitott elemtartóval. A fedéllel óvatosan bánjunk, nehogy letörjük.
A gép kettő darab AA, közismertebb nevén "ceruza" elemmel vagy akkumulátorral működik. Környezetvédelmi és költségtakarékossági okokból mindenképpen ajánlott 1-2 garnitúra NiMH ( nikkel-fémhibrid ) akku és egy töltő beszerzése. Általában együtt csomagolva is kaphatóak, így talán kedvezőbb áron juthatunk hozzá. Az akkuk néhány százszor újratölthetőek, így a kezdeti kicsit húzósabb áruk hamar megtérül. Arról nem is szólva, hogy az a párszáz ceruzaelem mennyi veszélyes hulladékot jelent.
Az elemeket polaritáshelyesen tegyük bele a masinába. Ha nem akkuval használjuk a fényképezőgépet és hosszabb ideig nem lesz rá szükségünk, mindenképpen vegyük ki az elemeket, nehogy az esetlegesen kifolyó elektrolit tönkretegye a gépet.

Ez a masina kétféle memóriakártyát tud fogadni. Az egyik a Sony Memory Stick, a másik a jóval elterjedt, és emiatt olcsóbb SD/SDHC kártya. Mielőtt először behelyeznénk a kártyát, nézzük meg a kézikönyvben, hogy melyik oldalon legyenek az érintkezők. Helyes irányban behelyezve különösebb erőlködés nélkül tehetjük bele a gépbe ( bár némi rugóerő ellenében ). A kivételhez kicsit nyomjuk le, majd húzzuk ki a helyéről. Kicsit hasonlót kell éreznünk, mint amikor egy golyóstollat kapcsolunk be.
A memóriakártyán található egy írásvédelmi kapcsoló, ez zárt helyzetben ( Lock ) nem engedi, hogy a kártyára új képet rögzítsünk vagy a már meglévőt töröljük. Ilyen esetekben a gép is figyelmeztet, hogy írásvédett a kártya. Ekkor ellenőrizzük, véletlenül nem került-e át a pöcök zárt helyzetbe :D.

Az írásvédelem kapcsolója kikapcsolt helyzetben
 
A gép alján található még az állványmenet, mely a belépőszintre jellemző módon műanyagból készült. Ezen a masinán a csipogó az adattábla felett lett kialakítva.

Az állványmenet, a csipogó és az adattábla

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése