2012. február 17., péntek

Fényképek átvitele a számítógépre ( Windows Vista )

Elkészítettük a fényképeket, dugig telt a memóriakártya, ideje áttölteni őket a számítógépre. Először Windows Vista operációs rendszeren mutatom meg, hogyan kell ( mivel ezt használom ), de ígérem, ha a fényképezőgép és én egy Win 7-et vagy XP-t használó gép közelébe férkőzöm, ott is bemutatom :).

A fényképezőgépet kikapcsolt állapotban kössük össze a számítógéppel a tartozékként kapott USB kábel segítségével ( itt tetten érhető a kapitalista spórolás, cirka 40 cm-es kábelt adtak a Sony géphez ), majd kapcsoljuk be. Az óra mellett megjelenik egy értesítés, hogy új eszközt csatlakoztattunk.

A fényképezőgépen kijelzőjén is láthatunk értesítést az USB kapcsolatról. Előfordulhat, hogy a csatlakoztatás után a masinán is be kell állítani a "Mass Storage" módot, ami azt jelenti, hogy  a csatlakoztatott fényképezőgépet az operációs rendszer cserélhető meghajtóként ismeri fel ( mint pl. egy pendrive-ot)

 Értesítést kapunk, amikor kész az illesztőprogram telepítése.


Ezt követően ( amennyiben nincs letiltva ) elindul az automatikus lejátszás. Válasszuk a "Képek importálása Windows használatával" lehetőséget. Célszerű bejelölni a "képek esetén mindig az alábbi művelet végrehajtása" opciót is, így legközelebb már ez a lépés kimarad.


A számítógép megkeresi a képeket és a videókat az eszközön.


Ha nem akarunk variálni a beállításokkal, az importálás gombbal elindíthatjuk az átvitel. Célszerű a fényképeket rendezetten tárolni, külön mappákban és a tartalmára utaló fájlnévvel. Sokkal könnyebben eligazodunk majd így. 

A megadott címkét a gép elmenti a képfájlba. Ha később a képen a jobb egérgombbal kattintunk, és a helyi menüből a "Tulajdonságok" pontot választjuk, akkor a "Részletek"-nél láthatjuk a megadott címkét.


Ha másik mappába szeretnénk tenni a képeket, válasszuk a "Beállítások" opciót.

 
A "Tallózás" gombbal megkereshetjük a gépen a fényképek helyét, ha szükséges, új mappát is létrehozhatunk. Beállítható azt is, hogy az átvitelt követően a fényképezőgépről törlődjenek a fotók.
Ha módosítottunk a beállításunkon, a program újraindul.


Ezt követően már tényleg kezdhetjük a képek másolását :).


Le is törli helyettünk a képeket, ha kérjük :).


Végül elindul a Windows Fotótár, nézegethetjük a képeinket.


Kapcsoljuk ki a fényképezőgépet, majd kihúzhatjuk a kábelt is.

A számítógép - mint minden más - elromolhat. Ha képeinket csak azon tároljuk, könnyen elveszhetnek. Ha van CD vagy DVD író a gépben, akkor mentsük ki oda is fotóinkat. Sajna találkoztam már helyesen tárolt CD és DVD lemezzel, ami tönkrement, így ez sem nyújt 100%-os biztonságot, de azért sokat javít a helyzeten. Idővel majd foglalkozunk a biztonságos tárolással is részletesebben :).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése